Szórakozás a szabályokon túl – a legérdekesebb játékok, kiterjesztve a Scrabble ötletét

A legérdekesebb variációk a Scrabble témában. Nem csak a Scrabble – szójátékok, amelyek ötletekkel játszanak. Alternatív Scrabble változatok.

A Scrabble-nek, mint kétségtelenül a legnépszerűbb szójátéknak a világon, sok változata és alternatív változata van. Az alapjáték szabályainak kreatív megváltoztatásával jönnek létre. Ennek köszönhetően képesek meglepni rajongóit, és új, érdekes kihívások elé állítani őket.

Néhány érdekes Scrabble-változatot vizsgálunk. Hogyan változhat egy olyan játék, amelyet ön szerint nagyon jól ismer? Itt egy szokatlan Scrabble!

Anagrams

A legkönnyebben megvalósítható Scrabble módosítások a játékszabályok megváltoztatásával történnek, anélkül, hogy a használt elemeket befolyásolnák. Az egyikük Anagrams. Ez a játékváltozat csak betűblokkokat használ, tábla használata nélkül.

A blokkokat képpel lefelé helyezzük a sík felületre. A játékosok felváltva fedezik fel az egyes betűket, és adnak maguknak néhány pillanatot, hogy megnézzék a látható készletet. Aki észrevesz egy potenciális szót a jelenlévő betűk között, elveheti és maga elé helyezheti.

A játék ezen változatát gyors ütem és kevés leállás jellemzi. Itt nincs sok idő gondolkodni. Ennek köszönhetően a Scrabble versenyzői körében népszerű változat, akik a versenyek során hasznos képességeket gyakorolják benne.

“Zöld” Scrabble

A játéknak ez a változata csak egy, de játékot megváltoztató módosítást vezet be. Ugyanazt a készletet használja, amelyet egy normál Scrabble játékban használunk – minden betűt és táblát. Az egyetlen különbség az, hogy a “vakok” újrahasznosíthatók – ezért a “zöld” Scrabble kifejezés.

Ez a következőképpen működik – minden játékos, aki megkezdi a sorát, mielőtt szóhoz jutna, kiveheti a tábláról az egyik „üres helyet”, és helyettesítheti azt a megfelelő betűvel. Tehát, ha az “üres” szót használták a “Ł” betű helyettesítésére egy szóban, az a játékos, akinek a készletében van, beteheti, és újból felhasználhatja az “üres” -t. Fontos azonban, hogy a do-t pontosan ugyanarra a betűre cserélje – ez nem lehet más, még akkor sem, ha az eredmény is elfogadható szó lenne.

Scrabble Solitaire

A játék ezen változata azoknak szól, akik szeretnék gyakorolni tudásukat a Scrabble-ben, de jelenleg nincs ellenfelük. Pontosan ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a Scrabble normál játékmenetében – egy különbséggel. Önmagában játsszák.

Ezután a játékos a következő fordulatokat a szabályok szerint játssza le, egyesével elrendezve a szavakat. Ebben a változatban játszhatsz az idővel – próbálsz minél több pontot szerezni egy korlátozott határon belül. Arra is célozhat, hogy időkorlát nélkül megszerezze a maximális pontszámot.

Super Scrabble

A bonyolultabb Scrabble variációk más elemeket igényelnek. Egyikükre példa a Super Scrabble. A játék ezen verzióját 2004-ben vezették be azzal a céllal, hogy a játék izgalmasabb, mégis kihívást jelentő változatát hozzák létre.

A Super Scrabble-t tehát egy nagyobb tábla jellemzi – 21-ről 21-re, 21-re 15 helyett 15-re. Ez is kétszer annyi betűt használ, mint a Scrabble alapverziójában. Több pontozott szóköz és magasabb szorzó (legfeljebb négy) van a táblán.

Ennek köszönhetően a Scrabble ezen verziójában fontosabb a stratégiai gondolkodás és a tábla kínálta lehetőségek kihasználása.

Gyerek Scrabble

A Scrabble ezen verziója a legfiatalabbak számára készült. A tábla nagyobb, az egyik oldalán szavak vannak nyomtatva. A játékos feladata itt csak a betűk elhelyezése úgy, hogy eleve elrendezze a rajta látható szavakat. Ennek köszönhetően a legfiatalabb Scrabble-játékosok elsajátíthatják a játékszabályokat és megtanulhatják a szükséges gondolkodásmódot.

Amikor jól érzik magukat a Scrabble játékban, megfordíthatják a deszkát. A hátoldalán már találnak egy táblát, amely hasonló a Scrabble “felnőtt” változatához.

Egyetlen korlátunk a fantáziánk

Ez természetesen csak néhány példa a különböző Scrabble-változatokra. A gyakorlatban semmi nem korlátozza a játékosokat abban, hogy saját maguk módosítsák a játékot. Különösen azok, amelyek nem igényelnek semmilyen változtatást a használt elemeken.