Keresztrejtvény – a Scrabble őse – honnan jött? Mi a története?

Scrabble őstörténet. Honnan jött a Scrabble szóelrendezése? Scrabble és a keresztrejtvény története.

A Scrabble világszerte elterjedt népszerűségét elnézve nehéz elfelejteni annak valódi eredetét. Ez természetesen keresztrejtvény. Szórejtvény, amelyben a címzett feladata a korábban kitalált szavak beírása a megfelelő helyre.

A keresztrejtvény fogalmának meghatározása ezen a ponton szinte nevetségesnek hangzik. Végül is mindegyikünk tudja, mi a keresztrejtvény. Ahogy tudjuk, mi az a Scrabble. De nem mindig volt ilyen. Mi az eredete a népszerű keresztrejtvénynek, és így a Scrabble játékának is? Nézzük annak történetét.

Évszázados Scrabble

A szórend keletkezésének vizsgálatakor visszatérhet a 18. és 19. század fordulójára. Az első ilyen típusú rejtvények 1795 körül jelentek meg. Ezek azonban sokkal egyszerűbbek voltak, és csak a szavak olyan szerkesztésén alapultak, hogy egyszerre vertikálisan és vízszintesen is elrendeződtek.

A “keresztrejtvény” szó keletkezését 1862-ben rögzítették. Ezután megjelent az amerikai “Mi fiatal népeink” című, gyermekeknek szánt havilapban. A szó alakja azonban kissé eltért a moderntől (“szó-kereszt”, és nem “keresztrejtvény”, mint most)

Történelmileg a jelenlét gyakran gyermekeknek szóló könyvekre vagy folyóiratokra korlátozódott. Ennek nem sok köze volt a Scrabble összetettségéhez.

20. század – valódi kezdetek

A keresztrejtvény, amint tudjuk, csak 1913-ban jelent meg először. A New York World újságban Arthur Wynne munkájaként jelent meg. Ezért ezt az angol újságírót széles körben elismerik a keresztrejtvény tényleges feltalálójaként.

Ez az újság felelős az angol „keresztrejtvény” (amelyből a lengyel „keresztrejtvény”) végleges megszilárdításáért is. A korábban elfogadott szórend megváltozott grafikáinak publikálásához.

A keresztrejtvénytől a Scrabble-ig

Az elkövetkező években keresztrejtvényeket kezdtek kiadni egy sor folyóirat. Az 1920-as évekre már egyfajta jelenséggé váltak, készségesen kommentálták és vitatták meg az újságolvasók körében. Kezdtek megjelenni az első könyvek, amelyek mind keresztrejtvényekkel voltak tele.

Az angol “keresztrejtvény” kifejezés 1933-ban került be az oxfordi szótárba. Két évvel később Mosher Butts New York-i építész feltalálta a Scrabble játékát. Ezután “keresztbe” keresztelte – szintén a nómenklatúrában, kétségtelenül egy keresztrejtvény ihlette.

Scrabble keresztrejtvény nélkül? Lehetetlen

Tehát nem tagadható, hogy a Scrabble genezise elválaszthatatlanul összefügg a kereszttel. Lenyűgöző, hogy ezt a népszerű társasjátékot nem sokkal a keresztrejtvény kialakulása után hogyan tervezték. Úgy tűnik, ez mond valamit arról a veleszületett lehetőségről, amely elbűvöli a közönséget, és arra készteti őket, hogy saját maguk tervezzék meg a rejtvényeiket.

Ma mind a keresztrejtvény, mind a Scrabble továbbra is az egyik legnépszerűbb és egyben a legegyszerűbb szóidő. Visszatekintve azonban nem nehéz azt a benyomást kelteni, hogy történelmük nem olyan régi, mint amilyennek tűnhet. Egy azonban bizonyos – mindenképpen sokáig velünk maradnak.