Hogyan játszik Afrikanert a Scrabble-ben? 8 érdekes tény a Scrabble más nyelvi verzióiról

A lengyel Scrabble (amelyet helyesen Skrable-nek is neveznek) elsősorban az diakritikus jelek (azaz ą, ę, ó, ć, ł, ń, ś, ż, ź) jelenlétével különbözik az angol változattól. A tábla mérete változatlan marad, és a pontozott magánhangzók és mássalhangzók, például az r, n, s, b vagy g is. A nemzeti változatok némelyike ​​azonban annyira különbözik az eredetitől, hogy észre sem vesszük, hogy Scrabble és nem néhány regionális verbális játék. 10 érdekes tényt mutatunk be a Scrabble idegen nyelvű verzióiról!

1. A baszk csak 21 betűvel játszik

A baszk változatból hiányoznak a C, Q, V, W és Y betűk. A 21 egybetűtől eltekintve azonban vannak kettős RR, TS, TX és TZ karakterek, amelyek egyetlen más változatban sem találhatók meg. A betűk eloszlása ​​ezen a nyelven is szokatlan – kilenc csempe van I betűvel (amely még mindig a szabványon belül van), az E betűvel tizenkettő, az A betűvel pedig tizennégy.

2. Litvániában ą és ę is használatos!

A litván változatban 104 lapkát játszanak le. Egyiküknek ą betűje van, míg másikuknak ę. Az első egy pontot ér, a második kettőt. Ezenkívül mindkét nyelv szótáraiban több olyan szó is szerepel, amelyek ugyanúgy hangzanak el, nem csak az angol nyelvből vett kölcsönök. Scrabble party a litvánokkal? Nem voltunk esélytelenek!

3. Szeretnél igazi hipsztereknek érezni magad? Játssz latinul!

Természetesen nemcsak a hipsztereknek kell érdeklődniük a Latin Scrabble iránt. Bár ez egy halott nyelv, még mindig használják az orvostudományban és a biológiában, így ismerete valóban hasznos lehet. És a Scrabble játékával megtanulhatod a latin nyelvet. Érdemes azonban tudni, hogy ebben a nyelvi változatban nincsenek K, Y és Z betűk. De önmagában és J-ként, valamint V – V és U-ként is funkcionál.

4. Aaa, ami a Scrabble legjobb definíciója malájul

Úgy tűnik, hogy a maláj változat nem sokban különbözik a többitől. A játék azonos méretű deszkán zajlik, két szappan (azaz üres lapka) van, a legmagasabb pontok az F és a Z, a legkevesebb a magánhangzók és a legnépszerűbb mássalhangzók többsége. A játékból hiányoznak a Q, V és X betűk, akárcsak lengyelül. Van azonban egy részlet, amely jelentősen különbözteti ezt a verziót a többitől – 19 betű van A betűvel! Azt akarja mondani – áááá, de nagyon!

5. A Scharfes-S nem található meg a német változatban

Habár a legtöbben a németet az umlautokkal és a ß-vel társítjuk, ezt a betűt nem találja meg az Odera nyugati oldalán használt játék változatában. És mindez azért, mert a közelmúltig nem létezett az Unicode-ban (azaz a karakterek számítógépes adatbázisában), egyáltalán nem használják a német ajkú Svájcban és Liechtensteinben. Jelenleg 102 lapka van a játékban, de 1990 előtt akár 119 is volt.

6. MegaScrabble örmény nyelven

Örményország azonban megnyeri a legeredetibb regionális változat versenyét. A nem hivatalos kiadásban 146 csempét találunk! Közülük 3 szappant és 38 különböző betűt találhat. Mintha ez nem lenne elég, a játéktér is nagyobb – a szokásos 15×15 helyett 17×17 mező. Ez azt jelenti, hogy 225 helyett összesen 289 van belőlük! Kíváncsi vagyok, hogy Alfred Mosher Butts, a Scrabble készítője előre látta-e, hogy játéka ebben az irányban fejlődhet. Ha igen, le a kalappal, akkor is meglepődtem, amikor 2020-ban olvastam róla.

7. Magyarországon nem fogja használni a DZS-t

Bár Magyarországot gyakran társítjuk mássalhangzó-klaszterekkel, amelyeket a nyelv elsajátítása nélkül nehéz kimondani, a Scrabble magyar nyelvű változatában nem találunk túl sokat. Csak öt lapka van. Kettő GY kettős előjellel és egy-egy NY, CS, LY és ZS esetében. Ezenkívül a DZ és a DZS magyarul is használatos. A játék ezen kiadásának készítői azonban úgy döntöttek, hogy túl ritkán jelennek meg közös használatban ahhoz, hogy felvegyék őket a játékba. Kár, mert akkor a magyar változat lenne az egyetlen, amelyben háromszög lenne.

8. Az Afrikaner változatban nincs C betű

Bár a C az egyik legnépszerűbb betű az európai nyelvekben, hiányzik az afrikaans változatból. Q, X és Z szintén nincs, de van hely V-nek. A játékban a legtöbb pontot kapott betű J, amelyért akár 10 pontot is nyerhet. A szappan (amely, hasonlóan a lengyel és az angol változathoz, két lemezen található) helyettesítheti az X és Z betűket, de nem a C vagy Q betűket.

Mint látható, a Scrabble játék nemcsak nagyszerű szórakozás, hanem az egyes nyelvek elég érdekes tanulmányozása is. Az általam bemutatott példák csak néhány kifejező érdekességet jelentenek. A világ mindig kissé másképp néz ki, amikor szinte minden nyelvre lefordítják. Gyakran, még egy nyelven belül is, többféle változat létezik, amelyek jelentősen eltérnek egymástól. És néha még az egyes nyelvjárásokhoz is készülnek. Tudta, hogy létezik eszperantó kiadás is? Bár ez egy mesterséges nyelv, megvan a Scrabble verziója. Ki tudja, talán egyszer lesz szlengkiadás is, figyelembe véve például az internethasználók által használt nyelv szabályait? Persze, furcsán hangzik, de mégis hiányozna a rendkívüli, például az örmény változat!