123 Scrabble! Hogyan kezdj el játszani

Hogyan kezdjem el a Scrabble játékot? – ezt a kérdést olyan emberek ezrei teszik fel, akik még soha nem találkoztak ezzel a játékkal. Néhányan lemondanak a próbálkozásról is, mert a szabályok túl bonyolultaknak tűnnek számukra. Kár, mert nem ilyen – a Scrabble (vagy annak változata – Online Literaki) egy egyszerű szójáték, amely dióhéjban a szavak betűkből való elrendezéséből áll. Mit kell tudni róla az elején? Itt van a rövid bemutatónk!

1. Játsszon néhány Scrabble klónt

A legjobb, ha megpróbálod megtanulni. A Scrabble hagyományos változata elsősorban a verbális bónuszok tekintetében tér el az online verzióktól. Az eredetiben egyszerűen be kell tenni egy betűt a dobozba a bónusz mellett, míg a Literaki-ben fontos, hogy egy adott színű lapokat illesszenek az adott színnel jelölt dobozokhoz. Ezek nem túl jelentős különbségek, de több játékkal nagyobb rugalmasságot érhet el. Míg a fejlődés későbbi szakaszában érdemes egy területre koncentrálni, az elején a legjobb, ha minél több Scrabble fajtát tanul meg.

2. Nyomtassa ki a két betűből álló listát

Eleinte még a kétbetűs levelek (a hárombetűsekről nem is beszélve) elsöprőnek tűnhetnek. Ezért érdemes legalább az elsőknek napközben kinyomtatni és megnézni őket. Az önkéntelen emlékezés képessége valóban nagyszerű. Akkor miért nem használja ezt a Scrabble szókincsének elsajátításához?

3. Próbáld meg megtanulni a szavak jelentését is

Az emberi elme képes emlékezni olyan szavakra, amelyek sokkal könnyebb dolgokkal társulnak. Ezért ha hosszú távú hatást kíván elérni, és nem csak egy vagy két játékot nyer, akkor jobb, ha elolvassa az egyik online Scrabble vagy Literak szótárat (például a Scrabblemania-n), az egyes szavak jelentésével. Nem csak lehetővé teszi számukra a fajták szabad felhasználását, hanem egyszerűen csak gazdagítja is a tudásukat!

4. Vegyen fel jobb ellenfeleket

Tyúkól rangot szerezhet, ha sok gyenge ellenféllel játszik. Természetesen a győzelem ízletes falat minden ambiciózus játékos számára, és a pontokat nem vesztéssel lehet megszerezni, de hosszú távon a jobb elkerülése zsákutca. A legtöbbet azoktól tanulja, akikkel sokáig nem fog nyerni. De amikor ez megtörténik, és néhány hónap (vagy év) után végre nyersz, az elégedettség annál nagyobb lesz.

5. Ismerkedjen meg online szótárakkal

Sok játékos szabálysértésnek tartja a játékban szereplő szavak ellenőrzését. Míg a Scrabble klasszikus változatában könnyen belátható, ha valaki szótárat használ a játék során, az interneten sokkal nehezebb. Mégis a közvetlen szabályok nem tiltják. Ne feledje azonban, hogy ezt egyesek akár egyfajta csalásként is felfoghatják. Csak annyit, hogy az online adatbázisok elolvasása a játék előtt vagy után nem csak teljesen őszinte, hanem ahhoz is szükséges, hogy több szót megtanuljunk, és jobb játékossá váljunk.

6. Ne feledje a lengyel nyelvórákat

Ha több ezer hasznos szóra emlékezünk, akkor nem fogjuk azonnal felhasználni őket minden lehetséges változatban. Hiszen lengyelül az egyes igék nagy részét (a tagmondatokat is beleértve) akár több tucat (!) Variáció is kíséri. Lehetetlen mindenkit megjegyezni. Térjünk vissza a középiskolai vagy középiskolai órákra, és emlékezzünk a nyelvtan szabályaira.

7. Ne kerülje a különböző időkorlátokat

A legtöbb játékos előbb-utóbb egy meghatározott időkorlátra szakosodik, előnyben részesítve, hogy azonnali játékról van szó, akár ötperces játékról, vagy hosszabb, húszperces vagy félórás játékról. Az elején azonban sokféle változatban érdemes meccseket játszani. Nem csak megtudhatja, melyik illik hozzád a legjobban, hanem ideális lehetőség a győzelem különböző stratégiáinak elsajátítására is.

8. Játsszon, játsszon és játsszon újra!

Az utolsó tipp talán a legtriviálisabb, de bármelyik scrabble játékos megmondja neked – semmi sem helyettesítheti a valódi játékot! Természetesen nagyon fontos kérdés, hogy csiszolja a nyelvtani képességeit, csatákat nézzen az yt-n, útmutatásokat olvasson (mint például ez), megtöltse a kétbetűket és megtanulja az egyes szavak jelentését. Csak azt a tapasztalatot nem lehet „szárazon” megszerezni. A játékkal megismered erősségeidet és gyengeségeidet, megtudhatod, mit kell fejlesztened és mi működik olyan jól a játékodban, hogy ebben a tekintetben már versenyezhetsz a Scrabble és a Literak sokkal tapasztaltabb rajongóival. Tehát – porszívózzon társasjátékokkal a poros dobozokba, telepítsen alkalmazásokat és lépjen be a tyúkólba – minden mesternek meg kell lennie az első alkalomnak, a legjobban megszerzett szavak még mindig előttetek vannak!

Az alábbiakban felsoroljuk azokat a más nyelvű Scrabble webhelyeket, amelyek érdekelhetik.

www.scrabble–word–finder.com

www.licznik-słów.pl

www.tricher-au-scrabble.net

www.wordlist.eu

www.aide-scrabble.fr

www.scrabblemania.pl

www.scrabblemania.fr

www.scrabblemania.de

www.scrabblemania.nl

www.scrabblemania.net

www.scrabblemania.it

www.scrabblemania.dk

www.scrabblemania.es